אוכל בריא לילדים הוא מתנה לכל החיים אשר אנו כהורים רוצים להעניק לילדים שלנו לחיים קלים, בריאים וטובים יותר.
רעות בר-לב מפתחת שיטת BodyReset ומלווה בהצלחה רבה גם ילדים לשיפור הרגלי התזונה שלהם מסבירה את החשיבות של אוכל בריא לילדים ונותנת לנו מספר טיפים מעשיים שנוכל כבר להתחיל.
אוכל בריא לילדים – למה זה חשוב כל כך?
אוכל בריא לילדים הוא מרכיב חיוני בגדילה והתפתחות תקינים, בשמירה ושיפור הבריאות, ביכולות הלמידה והריכוז ובהגנה מפני מגפת ההשמנה.
אוכל בריא לילדים – התפתחות תקינה ושיפור הבריאות
מי מאיתנו לא רוצה שהילדים שלו יהיה בריאים? והרי, מה שאנו אוכלים – הופך להיות מי שאנחנו! ומשפיע באופן ישיר על בריאות והתפתחות תקינה של מערכת העצבים והמוח, מערכת שלד ושרירים, מערכת החיסון, מערכת הורמונלית ומערכת העיכול.
אוכל בריא לילדים – שיפור יכולות למידה וריכוז
מי מאיתנו לא רוצה שהילדים שלו יצליחו בלימודים? מרכיבי תזונה מסוימים הוכחו כחיוניים ובעלי השפעה חיובית על התפתחות תקינה של מערכת העצבים והמוח, על יכולות הלמידה והריכוז ואפילו נחקרו ונמצאו בעלי השפעה מטיבה במקרים של ADD (הפרעות קשב וריכוז) ו- ADHD (עם היפראקטיביות) בהשוואה לרטלין.
כמו כן, הפרעות קשב וריכוז בלימודים מתבטאות גם בתוך מערכת היחסים עם האוכל. ולכן, בשביל לעזור לילדים שלנו לסגל הרגלי תזונה בריאים יותר יש חשיבות לזיהוי גורמים אישיים אשר עלולים להקשות עליהם. חשוב מאוד להתייעץ עם איש מקצוע כנטורופת לזיהוי הגורמים, בניית תפריט ותוכנית מותאמים אישית ומתן כלים וטיפול טבעיים ובריאים.
השמנה, הפרעות אכילה והקשר להפרעות קשב- לחצו כאן לכתבה המלאה
אוכל בריא לילדים – 10 טיפים מעשיים
1. שתפו את הילד והגיעו להחלטה משותפת
שיתוף הילד בתפריט ובהכנת הארוחות רותמת אותו לשיפור ההרגלים, לבחירה חופשית ולפחות הסתייגויות והתנגדויות. הימנעו כמה שניתן ממאבקי כוחות בנוגע לאוכל.
2. הפכו למודל לחיקוי
ארוחות מסודרות, מגוון של מאכלים בריאים והרגלים נכונים שתסגלו בעצמכם במהרה יחוקו על ידי הילד.
ארוחות משפחתיות מסודרות ופחות אכילה מול הטלוויזיה מהוות הזדמנות נהדרת לזמן איכות, שיפור הקשר והבנה של חוויותיו ורגשותיו של הילד.
3. אומגה 3 וחומצה פולית למוח
אומגה 3 חיונית להתפתחות תקינה של המוח ומערכת העצבים בעוברים וילדים עד גיל 4, הכרחית לשפעול פעילות הקולטנים בתאי העצב לקליטת והעברת מסרים תקינה ובעלת השפעה חיובית ומשפרת יכולות למידה, קשב וריכוז. גופנו אינו יכול לייצר אותה בעצמו וחייב לקבל אותה מהתזונה או במקרי הצורך מתוספי תזונה.
מאכלים עשירים באומגה 3 הם: דגי ים צפוניים: טונה, סלמון, הליבוט ומקרל. וזרעי פשתן או צ'יאה.
חומצה פולית
חומצה פולית הכרחית עוד משלב העוברות להתפתחות תקינה של המוח ומערכות רבות נוספות. חסר בחומצה פולית נקשר לאוטיזם ומומים התפתחותיים בעוברים. ובקרב ילדים ומבוגרים חסר חומצה פולית נקשר לשיטיון, שכחה, בלבול, חולשה שכלית, דיכאון ובעיות שינה.
מאכלים עשירים בחומצה פולית הם: עדשים ואפונת גינה, כבד עוף, סלק, תרד, ברוקולי, כרוב וכרובית ומעט בתותים.
4. ויטמין D וסידן לעצמות
מחסור בוויטמין D מביא לחסר בסידן ומשפיעה לרעה על תקינות, חוזק ובריאות העצמות. אפילו מחסור קל. חסר מוחלט גורם להתפתחות מחלת הרככת ומסוכן לחיים. משרד הבריאות ממליץ על תוספת של 400 יחידות בינלאומיות לכלל התינוקות עד גיל שנה ומעקב לוודא שאין חסר תזונתי.
מלבד חשיפה לשמש בשעות הבטוחות, חשובה צריכתם מהמזון. מאכלים אשר עשירים בוויטמין D ובסידן הם: שקדים לא קלויים, ביצים ודגים.
5. ברזל לדם ולאנרגטיות
ברזל הוא מרכיב חיוני לגדילה תקינה בין היתר בגלל חשיבות החמצן לתהליכי הגדילה וחשיבותו לייצור ההמוגלובין אשר אחראי להולכת החמצן.
מחסור בברזל נפוץ יותר בקרב ילדים צמחוניים או שנמנעים מצריכת בשר.
מאכלים אשר עשירים בברזל הם: בשר אדום, כבד עוף בלבד, שעועית אדומה ועדשים שחורות, פטרוזיליה, תרד, עלי סלק ועשבי תיבול כהים, שקדים ואגוזי מלך, רימונים, שזיפים ותאנים.
6. צריכת יומית מומלצת של חלבון
חלבון הוא אחד אבות המזון והחשוב ביותר להתפתחות תקינה בצריכה יומית המומלצת. צריכה יומית מומלצת משתנה באופן אישי בהתאם לגיל, מין וסוג הפעילות של הילד. אם זאת, ההמלצה הממוצעת הינה כ-1 גרם חלבון לק"ג משקל גוף.
קל יותר יהיה לבסס את הארוחות על חלבון. כלומר, לשאול את הילד מה הוא יעדיף לארוחה הבאה כאשר הבסיס לארוחה יהיה חלבון. לדוגמה: "האם תרצה חביתה לארוחת הערב או קציצות טונה או בולנז עם פסטה (מקמח מלא), אטריות שעועית עם אפונת גינה וירקות מוקפצים וכו..
מאכלים אשר מהווים מקור לחלבון הם:
מהחי: ביצים, דגים, בשרים ועופות.
מהצומח: קטניות כגרגרי חומוס, עדשים, שעועית, אפונה וכו..
7. העדיפו פחמימות מלאות על פני פחמימות פשוטות
כידוע היום, פחמימות הן אבות המזון אשר נקשרת להשמנה ולפגיעה בתפקוד הכללי וההרגשה. לכן, ישנו מדד האינדקס הגליקמי אשר עוזר לנו לבחור איזה פחמימות נכון יותר לאכול.
מאכלים בעלי אינדקס גליקמי גבוה אינם מומלצים. סוכר לדוגמה בעל אינדקס גליקמי 100. אולם, לחם לבן ותפוח אדמה בעלי אינדקס גליקמי 120.
מאוד חשוב להחליף כמה שניתן מפחמימות פשוטות למלאות! לדוגמה ילד אשר אוהב פסטה או פתיתים ננסה להעביר אותו לפסטה מקמח מלא, או פתיתי כוסמין מלאים. כמו כן, קוסקוס מלא, אטריות אורז מלא, לחם, לחמניות ופיתות מקמח מלא.
8. צריכה מספקת של ירקות ופירות
גם ילדים אשר נמנים מאלו אשר "לא אוהבים" ולא אוכלים ירקות "בכלל". כמעט תמיד כבר מהתשאול הראשוני מוכנים לשתף פעולה ומשתפים בירק אחד לפחות שהם מוכנים לאכול. כמובן, שעם המשך התהליך הם מתגמשים ונפתחים לנסות ירקות נוספים בשיטות בישול שונות ומגוונות.
כמו כן, מרקים ושייקים, פשטידות ועוגות הם דרך נהדרת להעשיר את התפריט היומי בירקות ופירות. לדוגמה עוגת גזר, פשטידה עם קישואים או כרובית, מרקים כתום טחון המכיל עדשים, דלורית, דלעת או גזר ושייק פירות וירקות.
9. צריכה מאוזנת של מאכלים מועדפים, ממתקים וחטיפים
תזונה בריאה ומאוזנת היא אינה הימנעות מוחלטת. צריכה יומית מומלצת היא זו אשר תהיה פחותה יותר באופן יחסי לילד. טוב יותר עבורו- זה טוב יותר במבחן התוצאה, בבריאות, בהרגשה ובמשקל. הדרגתיות היא שם המשחק. וההמלצה הממוצעת לצריכה יומית היא מנה אחת.
10. שתייה בריאה ומספקת
צריכה יומית של משקאות ממותקים נקשרת לסיכון מוגבר להשמנה ולנזקים הרבים של צריכת סוכר מוגברת כהפרעות קשב והיפראקטיביות. העדיפו להגיש מים, מים בטעמים ולהגביל את צריכת השתייה הממותקת לסופ"ש אם בכלל.
לסיכום,
במפגשים האישיים אצלנו בקליניקת BodyReset אנו נבצע שדרוג מתכונים בהסכמת הילד, התאמה אישית לטעמים ולצורת ההגשה המועדפת. בעזרת הכוונה מוטיבציונית, מציאת פתרונות ובמקריי הצורך צמחי מרפא ככלי טיפולי טבעי ובריא. עיקר ההצלחה אצלנו היא בזכות גישה אוהבת וסובלנית לילד ולהורים. בהצלחה.