נדודי שינה תזונה נכונה וטיפים נוספים
נדודי שינה היא אחת הבעיות המסתכלות, המתישות ביותר שקיימות ומשפיעות לרעה על התפקוד היומי, איכות החיים והבריאות הכללית, על אורחות החיים ומערכת היחסים עם האוכל והסביבה. רעות בר-לב מפתחת שיטת BodyReset מסבירה איך נוכל לשפר את השינה בעזרת תזונה נכונה ורפואה טבעית.
שינה טובה הכרחית לבריאות טובה: פיזית, נפשית וקוגניטיבית. ממחקרים רבים של השנים האחרונות עולה שאלו מאיתנו שמצליחים לישון טוב יותר הם מרוצים יותר מהחיים, מתמודדים טוב יותר עם מצבי לחץ ואתגרי היום, יעילים ובעלי הספק רב יותר בעבודה ובעלי בריאות איתנה יותר.
אולם, לא תמיד הפעולה הטבעית כביכול וההכרחית כל כך פשוטה ליישום. כ-25% מאוכלוסיית הבוגרים סובלת מנדודי שינה כרוניים וכ-50% לפרקי זמן קצרים. נמצא ששכיחותם עולה עם הגיל, מוכפלת בקרב נשים ונמצאה בעל מרכיב תורשתי. בתקופה האחרונה, עם השינוי במצב הביטחוני מספר הפניות והתלונות על נדודי שינה גובר.
BodyReset לטיפול טבעי בנדודי שינה – אם זה הטוב ביותר של הטבע- זה הטוב ביותר עבורך
לתיאום פגישת אתחול ושינוי,
התקשרו עכשיו 050-8-536689
או מלאו הטופס מעלה ונחזור אליכם היום
מה הם נדודי שינה?
נדודי שינה (Insomnia) מלווים בתחושת עייפות במהלך היום ובפגיעה בתפקוד היומי ומתבטאים באחת או יותר מהתופעות הבאות:
- קושי להירדם (מעל 10 דקות).
- התעוררויות מרובות בלילה עם או ללא קושי לחזור להירדם אחריהן.
- יקיצה טרם עת שעות הבוקר.
- שינה קלה ולא איכותית לצד תחושת עייפות גם לאחר 6 שעות שינה ויותר.
מהי שינה טובה?
שינה טובה היא שינה מספקת המלווה בתחושת ערנות במהלך היום. בממוצע, אדם בוגר זקוק ל 7-8 שעות שינה.
השלכות נפוצות של נדודי שינה:
- מצב רוח ירוד, פגיעה במוטיבציה ובמסוגלות פיזית ומנטלית.
- ירידה בריכוז, בתפקוד הקוגניטיבי והחברתי.
- תחושות עייפות ותשישות במהלך היום.
- חוסר סבלנות ונטייה לטעויות.
- התעוררויות של תשוקות למתוקים ורעב מוגבר.
- קשיים לבצע פעילות גופנית וירידה בביצועים ספורטיביים.
- האטה בחילוף החומרים ועלייה במשקל.
- הופעת כאבי ראש עד כדי מיגרנות.
- פגיעה בתפקודה של מערכת העיכול המתבטאת בעצירות, גזים או/ו התנפחות הבטן.
- פגיעה בתפקודה של מערכת החיסון והופעת המתבטאת בנטייה להצטננויות תכופות, דלקות במפרקים וקושי בהחלמה, התפרצות אלרגיות או מחלות אוטואימוניות.
- נדודי שינה מעלים את הסיכון לסוכר גבוה בדם ולהתפתחות של סוכרת, למחלות לב וכלי דם ולכולסטרול גבוה בדם, למחלות זיהומיות וממאירות.
הגורמים לנדודי שינה?
נדודי שינה זמניים או כרוניים, עלולים להתפתח כביטוי ללחץ או כביטוי הנובע בגלל מחלות גופניות, נפשיות או נוירולוגיות ונהוג לסווג אותם באופן הבא:
- נדודי שינה הסתגלותיים- זמניים:
נובעים בגלל לחץ נפשי או שינויים סביבתיים.
לדוגמא: לחץ המאפיין תקופה זו עם המצב הביטחוני המעורער, לחץ בגלל מצב כלכלי ירוד או שינויים ברמת הרעש, אור או טמפרטורה, שותף/ה חדשים לשינה, ג'ט לג או צריכה מוגברת של חומרים מסוימים כקופאין, אלכוהול וניקוטין, תרופות או סמים מעוררים כסטרואידים, אמפטמינים, הורמון בלוטת התריס או גמילה מתרופות מדכאות מערכת העצבים ככדורי הרגעה. - "היגיינת שינה ירודה":
נדודי שינה שמקורם בהרגלים אשר נמצאו פוגעים בשינה. לדוגמא: חוסר עקביות בשעות השינה וההשכמה, שימוש במיטה לא לצורכי שינה (או מין) כלמידה, עבודה או אכילה, סביבה מפריעה לשינה כרועשת מידי או מוארת מידי. - נדודי שינה פסיכופיזיולוגיים- כרוניים ומחמירים:
במקום הרפיה ושינה הגוף נכנס לעוררות יתר:
מצב זה מאופיין במעגל קסמים מתסכל אשר מתחיל בנדודי שינה זמניים שטופחו על ידי חרדה שלא נצליח להירדם ואז נוצר מצב שעם הזמן להירדמות מוגברת עוררות שכלית, מחשבות יתר שליליות ודאגנות.
לרוב, הסובלים מנדודי שינה מסוג זה ישנו טוב יותר לא בביתם. - נדודי שינה אידיופטיים- כרוניים מילדות.
הסיבה לנדודי שינה מסוג זה אינה ידועה. אולם, נמצא קשר ושכיחות מוגברת בקרב מי שסובל גם מהפרעות קשב וריכוז והיפראקטיביות. - נדודי שינה פרדוקסליים- כרוניים:
פרדוקסליים כי למרות שכביכול ישנים מספיק שעות עדיין מתעוררים עייפים ותחושת תשישות מלווה במהלך היום. הסיבה לכך נובעת בגלל פעילות מטבולית מוגברת במהלך השינה. - נדודי שינה משניים: משניים למצב רפואי.
- מחלות לב וריאה, לדוגמא: חולי אסטמה, קושי בהפעלת שרירי הנשימה, ליחה מוגברת וכדומה.
- מחלות מערכת העיכול והשתן, לדוגמא: שלשולים, גזים ואי נוחות בבטן, ערמונית מוגדלת, תכיפות במתן השתן וכדומה.
- בעיות נפשיות ומחלות פסיכיאטריות, לדוגמא: חרדה (נמצא שכ- 80% מהלוקים בחרדה סובלים מנדודי שינה), דיכאון, פוסט טראומה וכדומה.
- מחלות נוירולוגיות, לדוגמא: פרקינסון או אלצהיימר.
- שינויים הורמונליים בנשים- בזמן הריון או בגיל המעבר עם או ללא הופעת תסמינים נלווים כגלי חום.
7. נדודי שינה עקב הפרעות בשעון הביולוגי.
הטיפול בנדודי שינה:
בכל דרך שתבחרו לטפל, בין אם בעזרת תרופות קונבנציונליות או בין אם בדרכים טבעיות יותר,
בין אם בחרת לטפל בנדודי השינה בעזרת טיפול קונבנציונלי ותרופות או בעזרת תזונה בריאה ודרכים טבעיות כצמחי מרפא- בראש ובראשונה, חשוב לאבחן את הסיבה לנדודי השינה ולטפל בה- בעזרת שינויים בהרגלי התזונה, השלמתם של חסרים תזונתיים חיוניים, וויסות ושיקום תפקוד מערכות הגוף ושיפור עמידות הגוף למצבי לחץ נפשי בשילוב של שינויים התנהגותיים וסביבתיים אשר נמצאו ונקשרו מחקרית לשינה טובה יותר.
תזונה נכונה לטיפול בנדודי שינה:
1. הפחתה/ הימנעות/ הגבלה בזמנים של צריכת מאכלים, משקאות ותבלינים בעלי השפעה מעוררת וממריצה:
מאכלים ומשקאות:
- קפאין
כדאי להפחית בצריכת קפאין לכל אורך היום ולא רצוי לחרוג מכמות של 2 כוסות קפה ביום. בנוסף, לא מומלץ לצרוך קפה ומאכלים המכילים קפאין אחרי השעה 16:00 או כ- 8 שעות לפני השינה כשוקולד לדוגמא.
בשעות שלפני השינה ניתן לנסות "שוקולד" על בסיס חרובים. - סוכר
צריכת סוכר ופחמימות פשוטות מביאה להקפצה ברמות הסוכר, תהליך פיזיולוגי המביא לתחושת עוררות, מעודד תהליכים אנבוליים בגוף (בנייה) ונקשר להחמרת היפראקטיביות.
לכן, בשביל לעודד תחושת רוגע (פיזית ורגשית) כדאי להקפיד על צריכת פחמימות מלאות, ארוחות מאוזנות בעלות אינדקס גליקמי נמוך ולהימנע מצריכת פחמימות פשוטות, סוכר ופירות (בעיקר אבטיח, ענבים וצימוקים) כ- 4 שעות לפני השינה.
בשעות שלפני השינה ניתן להמתיק בעזרת סירופ אגבה, לשלב פירות בעלות אינדקס גליקמי נמוך יחסית כתפוח, אגס, תותים ומלון ולצרוך לחם מלא מחיטה או משיפון. - אלכוהול
צריכת אלכוהול אינה מומלצת כשעתיים לפני השינה. אם זאת, שאלכוהול מביא לתחושת נמנום וערפיליות הוא מעכב את שלב השינה העמוקה והחיונית.
בקרב אלו הסובלים מנדודי שינה כרוניים רצוי להימנע משתיית אלכוהול כמה שניתן. - מאכלים אלרגניים
מאכלים אלרגניים כמוצרי חלב וחיטה מעוררים תגובת יתר של מערכת העיכול והנשימה, מחמירים כאבים ואי נוחות בבטן, גזים ושלשולים ו/או נזלת וליחה מרובים המקשים על נשימה תקינה.
אין זה אומר לוותר לגמרי. אולם, צריכת חלופות עדיפה. לדוגמא: במקום לחם מחיטה (מלאה)- לחם משיפון, במקום פסטה- אטריות אורז/שעועית, במקום פתיתים- גריסים; במקום חלב פרה- חלב עיזים, סויה, אורז או חלב משיבולת שועל, במקום גבינות פרה- גבינות עיזים, כבשים או סויה וכו..
בכל מקרה, כדאי להימנע מצריכת מאכלים אלרגניים כ- 8 שעות לפני השינה. - תבלינים
כדאי להימנע מצריכת תבלינים מעוררים, מחממים וממריצים לדוגמא: ג'ינג'ר, פלפל שחור וקינמון כ- 8 שעות לפני השינה.
במקום ניתן לתבל את האוכל בעזרת לימון, מלח, זעתר, תימין ולשלב עשבי תיבול כפטרוזיליה, בזיליקום, שמיר וכו..
2. צריכה מספקת במהלך היום ובפרט בארוחת הערב של מאכלים מרגיעים ומעודדים ייצור של סרוטונין:
סרוטונין הינו מוליך עצבי אשר נמצא במרווחים הבין עצביים ואחראי על מצב רוח טוב, תחושת רגיעה, הרפיית השרירים ושינה טובה. חסר שלו מתבטא בתחושות חרדה ודכאון, בחוסר שקט ונדודי שינה.
הסרוטונין מיוצר במוח מחומצת אמינו טריפטופן ובנוכחות רמות מאוזנות של אינסולין (הורמון המופרש באיזון לאחר אכילת פחמימות מלאות) הוא נקלט טוב יותר בגוף ורמתו עולה במוח. לכן, כדאי שהתפריט היומי יכלול מאכלים העשירים בטריפטופן בשילוב פחמימות מלאות ובפרט בארוחת הערב.
מאכלים העשירים בחומצה האמינית טריפטופן: אבוקדו, דגי ים צפוניים כסלמון, טונה, מקרל והליבוט, שיבולת שועל, בטטה,סויה וקוטג'.
דוגמאות לפחמימות מלאות:
לחמים וקרקרים מלאים כאשר עדיף ממקור שיפון או כוסמין (במקום חיטה), בטטה (במקום תפו"א), אטריות אורז או שעועית (במקום פסטה), פירות בעלי אינדקס גליקמי נמוך-בינוני (ולהימנע מאבטיח, ענבים וצימוקים)
לחם מלא משיפון לעומת לחם לבן, אטריות אורז לעומת פטה, בטטה לעומת תפו"א וכדומה.
ארוחת ערב מרגיעה ומעודדת שינה טובה- תרופת סבתא:
2-4 כפות שיבולת שועל או קוואקר שבושלו במים ומעט חלב סויה למשך 3-5 דקות. לאחר הבישול להוסיף כף שבבי שקדים/ אגוזים או כ- 5-7 שקדים שלמים.
ארוחה זו כדאי לאכול כשעה- שעתיים לפני השינה.
שתייה נכונה גם לנדודי שינה:
תחושת יובש בפה ובגרון עלולה להפריע לשינה ולהעיר. לכן, חשוב להקפיד לשתות נכון (כמות ואיכות) במהלך היום ולהפסיק כשעתיים לפני שעת השינה הרצויה. זאת בשביל למנוע ממשהו אחר להפריע לשנתכם.
השלמת חסרים תזונתיים:
חסרים תזונתיים נצפים בבדיקות הדם. אולם, אלו שנקשרים לנדודי שינה אינם נבדקים בשבלונת בדיקות הדם הרגילות ויש צורך לבקשם ולוודא את נוכחותם בהפניה:
סידן
מגנזיום
ברזל
וויטמין B12
חומצה פולית
וויטמינים ומינרלים אלו הכרחיים לתפקודה התקין של מערכת העצבים ולהרפיית שרירים, לייצור סרוטונין ולמחזורי שינה מלאים ואיכותיים.
בנוסף להשלמת החסרים בעזרת תוספי תזונה כדאי לשלב בתפריט היומי מאכלים העשירים בהם:
שיבולת שועל, ירקות עליים, זרעים למיניהם (כזרעי פשתן, חמניות ושומשום), שקדים ואגוזי מלך, בשר אדום רזה (ככתף בקר וסינטה).
תוספי תזונה מעודדי שינה טובה:
וויטמין B6
הכרחי לייצור הסרוטונין. חסר שלו נקשר ללחץ נפשי וסטרס.
וויטמין B6 ניקח יחד עם קומפלקס B בשביל לשמור על יחס מאוזן ולעודד השפעתו.
ההמלצה לצריכתם בקרב מי שנתון ללחץ רב וסובל מדאגות יתר, חרדה או דכאון.
מגנזיום
קשור להרפיית שרירים וכלי דם מכווצים נחוץ לייצור הסרוטונין.
ההמלצה לצריכת מגנזיום היא כאשר ישנם התכווצויות שרירים אקראיות (בעיקר בכפות הרגליים ובשוקיים).
את המגנזיום ניקח עם זמן ההירדמות הרצוי. ייתכנו בימים הראשונים תנועתיות במעי ורעשים ובמקרים נדירים יציאות מעט רכות מהרגיל. אולם, זה עובר תוך 3-5 ימים.
צמחי מרפא לטיפול טבעי בנדודי השינה:
צמחי מרפא הם מיצוי של צמחים ותבלינים אשר ידועים מזה אלפי שנים ודורות בסגולותיהם המרפאות, בעשורים האחרונים התגלו מנגנוני השפעותיהם ויעילותם מוכחת מחקרית.
כבכל תחום רפואי, כדאי להיעזר באיש מקצוע מוסמך להתאמה אישית של פורמולת צמחי מרפא שתענה גם על הגורמים לנדודי שינה (כקוצר נשימה, בעיות בתפקוד מערכת העיכול, חרדות וכו..) תוך התייחסות לקונטראינדיקציות ולהגבלות.
אלו הם צמחי המרפא שהוכחו והביאו לשיפור השינה בקרב מי שצרך אותם. ניתן לחלוט כף גדושה של הצמח היבש במים רותחים ולשתות כתה חם/צונן לפני השינה (אולם, מיצוי של הצמחים נמצא יעיל יותר. מאחר ושהוא מכיל את סך כל הרכיבים והחומרים שבצמח ואילו בחליטת רק החומרים המססי מים) :
ולריאן רפואי: הולריאן בעל אפקט משרה שינה, כך עלה מסקירה ספרותית של 18 מחקרים קליניים. בנוסף, דווח על מיעוט תופעות לוואי לעומת כדורי שינה (Pallesen S et al. Tidsskr Nor Laegeforen. 2002 Dec 10;122(30):2857-9).
סקוטלריה (קערורית): הסקוטלריה מרגיעה, מפחיתה חרדה ומגינה על הגוף מפני השפעותיו המזיקות של הלחץ הנפשי (Wolfson P, Hoffmann DL, Altern Ther Health Med. 2003 Mar-Apr;9(2):74-8).
פסיפלורה: הפספילורה מרגיעה ונוגדת חרדה, נוגדת אסטמה ושיעול (Akhondzadeh S et al., J Clin Pharm Ther. 2001 Oct;26(5):363-7;Aoyagi, N . et Al., Chem Phram. Bull. 1974;22:1008; Lutomski, J., Wrocinski, T., Bull. Inst. Lec. 1960;6:176.).
קמומיל: הקמומיל מרגיע, מפיג גזים ומווסת פעילות עיכול (Savage, F. G. The Flora and Folk Lore of Shakespeare, Stratford-on-Avon, Shakespeare Press, 1923).
קוהוש שחור: הקוהוש מתאים לנשים בלבד. הוא נמצא יעיל מאוד לטיפול בגלי חום, דאגנות יתר, לחץ נפשי ונדודי שינה (Gynecol Endocrinol. 2005 Jan;20(1):30-5;J Womens Health Gend Based Med. 2002 Mar;11(2):163-74.).
שמנים אתריים לטיפול משלים לנדודי שינה:
שמנים אתריים הם מיצוי החלק הפעיל הנדיף של פרחים וצמחים, אגוזים וזרעים. אנו מכירים אותם כמפיצי ריח נעים (תלוי בהעדפה האישית, כמובן). אולם לא רק, בזמן שאנו מריחים אותם הם מגיעים לנאדיות הריאה ומשם נספגים אל מחזור הדם ומשפיעים פיזיולוגיות הן על תפקוד מערכות הגוף והן על ההרגשה. השפעותיהם נמצאו יעילות במחקרים.
לבנדר וקמומיל הם השמנים האתריים המרגיעים ביותר.
אופן השימוש המומלץ:
להניח 3-4 טיפות בפינות המזרן במיטה.
להוסיף אל אמבטיה חמימה 5-7 טיפות- כשעה לפני השינה ומומלץ להישאר עם התמציות (לא לשטוף עם סבון)
או לטפף 2-3 טיפות למים במבער המפיץ אדים בחדר השינה לפני זמן השינה הרצוי. אולם, חשוב מאוד להשגיח ולא להירדם עם נר דולק.
סדר בארוחות במשך היום וללכת לישון כששבעים במידה הנכונה:
לא מומלץ ללכת עם קיבה ריקה ותחושת רעב. אולם, גם לא עם קיבה מלאה מידי.
ההמלצה הכללית היא לסיים לאכול כשעתיים לפני השינה- וניתן להגיע לזה בהדרגה.
אולם, חשובה יותר התאמה אישית (בתזמון ארוחת הערב, בכמות ובמרכיבים).
אם מופיעה תחושת רעב לפני השינה נוכל להשתמש בתרופת הסבתא המרדימה: שיבולת שועל+ מים ומעט חלב סויה+ כף שבבי שקדים/ אגוזים
או להסתפק בחופן שקדים או אגוזים לפני צחצוח השיניים.
פעילות גופנית לנדודי שינה:
פעילות גופנית הוכחה בהשפעותיה המטיבות על הבריאות הכללית (לכן, תסייע לנו גם לטפל בגורם לנדודי השינה) וכן על שיפור באיכות השינה.
אולם, במקרים או בתקופות בהן יש נדודי שינה כדאי להרחיק אותה כ-3 שעות מזמן השינה הרצוי. הכי טוב יהיה להתאמן בשעות הבוקר או אחה"צ המוקדמים.
כל סוגי הפעילויות נהדרות לכך. בין אם הליכה, ריצה, אופניים או שחייה ובין אם חיזוק שרירים, יוגה ופילטיס. מה שחשוב, לעסוק בפעילות שמסבה לך הנאה.
טיפוח מיומנויות הרפיה:
מיומנויות הרפיה מביאות להרגעה מחשבתית ולהורדה של גלי האלפא במוח ובכך יסייעו לנו להירדם יותר בקלות ובמהירות. הן מגבירות את יכולת הגוף והנפש בהתמודדות עם מצבי לחץ.
לדוגמא תרגול יומי של מדיטציה, דמיון מודרך או יוגה, בקבוצה, בתרגול אישי, עם או ללא ליווי מקצועי הן מיומנויות נהדרות.
תרגיל לדוגמא:
נשכב במיטה על הגב כאשר כפות הידיים פונות כלפיי התקרה והרגליים שמוטות לצדדים, כל הגוף רפוי ונינוח והנשימה רגילה וטבעית.
נעצום עיניים וננסה למצוא את האזור המורגש ביותר של הנשימה, באזור בית החזה וכעת למשך מספר דקות ננסה להשיב את תשומת הלב והמחשבות אל האזור הזה.
לעיתים תיווכחו שהמחשבות נודדות לתכנון או למאורעות היום והעבר. אולם, אין צורך לכעוס שזה קורה אלא פשוט להשיב את תשומת הלב אל אותו אזור ולהרפות מהמחשבה.
ניתן להיעזר במוזיקת רקע מרגיעה.
הרגלים התנהגותיים וסביבתיים אשר נמצאו ונקשרו מחקרית לשינה טובה יותר:
שעות שינה קבועות: בשביל להסדיר את השעון הביולוגי ולהרגיל את הגוף להירדמות בשעות הרצויות כדאי לסגל שעות קבועות לשינה. זה כולל גם ימות סוף שבוע.
בימי הסוף שבוע כדאי לתכנן פעילויות מהנות שיעודדו יקיצה בזמן הרצוי כארוחת בוקר במסעדה עם חברים, סרטים, אימון בוקר, בריכה, ים וכו..
להימנע כמה שניתן משינה במהלך היום: זה בהחלט פשוט, בעיקר בקרב מי שלא ישן טוב בלילה. אולם, כחלק מתוכנית טיפולית להסדרת השעון הביולוגי זוהי המלצה חיונית.
אם טרם התחלת תהליך טיפולי, וסדר היום מאלץ אותך להיות במיטבך בשעות הערב כדאי לישון כ-20-30 דקות מהשעה 14:00 ויקיצה לא יאוחר מהשעה 16:00.
חדר שינה מטופח ונקי: חשוב שחדר השינה יהיה מסודר ונקי. מומלץ להחליף מצעים פעם בשבוע לפחות (אם אתם סובלים מאלרגיות וליחה כדאי גם לאוורר את הכריות והשמיכה בשמש למשך 10-15 דקות פעם בשבוע לפחות), ועם הקימה דאגו לסדר את המיטה. השתדלו להקפיד על חדר חשוך, מאוורר ושקט מרעשים.
נשתמש במיטה רק לשינה: נמצא ששימוש במיטה לצרכים שונים משינה או מין נקשר לנדודי שינה. לכן, כדאי להימנע מפעילויות שונות מאלו כצפייה בטלוויזיה, עבודה או אכילה במיטה.
להתקלח לפני השינה: מקלחת חמימה וטובה לפני השינה נקשרת לשינה טובה יותר. בעזרת המים אנו מתנקים מהיום שעבר.
טוב יותר תהיה השהייה באמבט מים חמימה בתוספת של מספר טיפות שמנים אתריים בשילוב מיומנויות הרפיה.
קאט מהעבודה: כדאי לסיים כל עניין הקשור לעבודה כשעתיים לפני זמן השינה הרצוי. זהו זמן נהדר לפעילויות אחרות: כחיי חברה, תרבות, פנאי, תחביבים או סידור הבית.
לעיתים, אם הניסיון להירדם עולים רעיונות או מטלות שיש לבצע. כדאי לרשום אותם על גבי דף או במכשיר הנייד בדפי הרשימות. זה עוזר להרפות מהם ולהירדם בקלות יותר. ניהול רשימה כזו, רשימת מטלות, דרך אגב, נקשרת לאחד מתוך עשרת ההרגלים של אנשים מצליחים.
לסיכום,
נדודי שינה וחסר בשינה מספקת מהווים גורם סיכון להתפתחות של מחלות רבות. נדודי שינה מחייבים טיפול מיידי! שינה חיונית לבריאותנו ממש כמו אוכל ואוויר.
שינה טובה, איכותית ומספקת חשובה לבריאות טובה ושיפור איכות החיים, למצב רוח טוב ותפקוד קוגניטיבי יעיל, לשמירה על משקל הגוף ובפרט לירידה במשקל.
כל שינוי קטן שנצליח ליישם יביא למצטבר גדול יותר של הרגלים מעודדי ומשפרי שינה. תמיד עדיף מעט מאשר לא בכלל.
אם ניסיתם הכל ודבר לא עוזר, אל תהססו להיעזר בהכוונה מקצועית. אבחון ומענה לגורם לנדודי השינה לצד התאמה אישית ושיפור ההרגלים למעודדי שינה טובה יותר.
אם אתם כבר נעזרים בכדורי שינה, אין שום מניעה או התנגשות לנסות טיפול טבעי, ואולי אף לשקול גמילה ולשקם את יכולת הגוף הטבעית. לפי המאמר הנוכחי, מגוון הכלים והשפעותיהם המוכחות מחקרית, אולי גיליתם מספר לא מועט של עזרים טבעיים ובריאים יותר לטיפול בנדודי השינה. אולם, טיפול, התאמה אישית והכוונת איש מקצוע יעילים ונכונים יותר.
BodyReset לטיפול בנדודי שינה – התקשרו היום! – אם זה הטוב ביותר של הטבע- זה הטוב ביותר עבורך