שלושת חוקי הבסיס אשר יעזרו לך ליישם ולהצליח
תזונה בריאה מטיבה עם הבריאות שלנו (פיזית ונפשית), עם ההרגשה ומהווה כלי טיפולי טבעי, משלים ויעיל להפחתה של תסמינים מעיקים, לשיפור ואיזון חריגות בבדיקות הדם, למניעה ואף, טיפול משלים כנגד מחלות ("מזונותינו לתרופותינו").
אולם, רק בעזרת גישה נכונה ושיטת BodyReset. כלומר, מערכת יחסים בריאה עם האוכל נצליח לשלוט בדחפים ולהתמיד בתזונה זו בהנאה. שהרי, הגבלות והימנעות, סבל ופגיעה בדימוי העצמי- הם אינם מרכיב, ואף סותרים בריאות ומערכת יחסים בריאה עם עצמי ועם האוכל.
שלושת החוקים הבאים הם הבסיס לשיקום מערכת היחסים עם האוכל ויעזרו לנו לשמור על תזונה בריאה לאורך זמן.
יש לציין, לפני הכל. שהבסיס להצלחה טמון בזיהוי הגורמים האישיים והמשתנים שגורמים להתעוררות התשוקות והדחפים. לעיתים, כאשר ישנה בעיה. לדוגמה: בעיות שינה או חסרים תזונתיים כחסר בברזל או ויטמין D, הגוף תשוש מאוד- מצב מצוקה. והדרישה הפיזית למתוקים ופחמימות כמעט בלתי ניתנת להיהדף. ולכן, כדאי לפני הכל, להתייעץ עם רופא המשפחה, נטורופת מוסמך או גורם מקצועי אחר.
1. החוק הראשון: תזמון הארוחות.
תזמון הארוחות הוא הבסיס לתזונה בריאה ומאוזנת. לא נוכל להתקדם לפני שנטפל ברעב הפיזי ונשקם את מנגנון שובע-הרעב.
הרעב הפיזי
לרוב מתחיל בתחושת אי נוחות בבטן וניתן לדרג אותו מ- 1-10. כאשר 10= רעב גדול ו-1=לא רעב בכלל. ניתן להיעזר בדירוג ולבחון את האכילה האישית: מה רמת הרעב שלך ברגעים אלו ממש? האם ישנו רעב, מה רמת הדירוג שלך לרעב זה? רעב פיזי ברמה גבוה אינו מאפשר לבחור בהיגיון את כמות ואיכות המזון.
בחמישת הימים הקרובים כדאי להסב את תשומת הלב לפני כל ארוחה לדירוג תחושת הרעב.
כלי זה: דירוג תחושת הרעב, יאפשר לך חופש עתידי כנגד תשוקות: "האם אני בכלל רעב/ה עכשיו?"
מומלץ לא לוותר על אף אחת מן הארוחות. ואם אין רעב- עדיף לאכול מעט מלא בכלל, עד שנשקם את מנגנון שובע הרעב. החל מארוחת הבוקר, המוגדרת עד שעתיים מההשכמה מומלץ לאכול כל כ- 3 שעות ולא להתעלם או לדחות את תחושת 'הרעב הפיזי'.
אתגרים נפוצים:
- אם אין אוכל זמין.
- זמן ממושך מחוץ לבית.
- פגישות ארוכות.
- דברים דחופים שיש לעשות.
- או שפשוט אין כוח להכין ארוחה.
בכל זאת כדאי לעשות ככל שניתן.
- ניתן להסתפק בחופן שקדים ואגוזים או יוגורט (עדיף עיזים/ כבשים).
- להגיש, להניח ככיבוד על שולחן הישיבות, לעצור רגע ולרכוש בחנויות נייחות, קיוסקים ומכולות או לאחסן בתיק.
- לאכילה בשעות מסודרות יש חשיבות גבוהה הן במניעת תחושת רעב לאורך היום והן בשיקום ושמירה על חילוף החומרים של הגוף.
תכנון טוב הוא מפתח להצלחה
ההמלצה היומית למספר הארוחות ביום היא סה"כ 5-6 ארוחות וכדאי ששתיים- שלוש לפחות יהיו "ארוחות מלאות" (כמפורט בהמשך בחוק: איכות). כל ארוחה היא למעשה "פגישה" עם האוכל וכדאי שתשומת הלב לא תהיה מוסחת להפקת הנאה מרבית.
אין נשנושים בריאים
לא כדאי לנשנש בין הארוחות זאת מאחר העומס הגבוה שנוצר על מערכת העיכול ופוגע בעיכול תקין, מגביר הופעת גזים וגורם לתחושת כבדות ועייפות. בין הארוחות כדאי לשתות ולהתפנות לחוויות החיים.
2. החוק השני: כמות וגודל הארוחה
ללא אומדן, התיאבון לא נעצר.
גם תזונה בריאה בכמות גדולה מזיקה. ארוחה בכמות גדולה מובילה להשמנה וגורמת לתשישות גדולה ותחושת כבדות; יכולת הגוף לספוג מרכיבי תזונה בארוחה אחת היא מוגבלת והעודפים נאגרים ברקמת השומן. כמות הקלוריות הממוצעת המומלצת לארוחה נעה בין 300-400 קק"ל ומשתנה לפי גיל, מין ורמת הפעילות הגופנית.
בממוצע מדובר בכ-25 גרם חלבון (כקופסת טונה), כ-15 גרם פחמימה (כ- 2 פרוסות לחם מלא) ובכפית שמן.
ארוחה אחת = צלחת אחת בינונית או סנדוויץ אחד.
האתגר:
כחלק ממנגנון ההישרדות הטבעי של הגוף, להגנה מפני הרעבה קיים חשש לסיים ארוחה בתחושה לא מלאה: "ומה אם אשאר רעב/ה? מתי אקבל את הארוחה הבאה?" אך אל דאגה, האוכל זמין היום בכל בית ובמגוון חנויות ותמיד אפשר להשלים.
בנוסף, בקרב רובנו, הושרש היטב ההרגל: לסיים כל מה שבצלחת. בלי קשר לרמת השובע שלנו.
הידעת?
תחושת שובע אמיתית מגיעה כעשרים דקות לאחר שצורכי הגוף נענו.
מחקרים רבים מצאו:
- שתיית כוס תה (ללא המתקה) או צחצוח שיניים עם תום הארוחה תחסוך ממך תוספות מיותרות ונשנושים.
- שימוש בכלי הגשה גדולים גורמים לאכילה בכמות גדולה יותר באופן יחסי להגשה בכלים בגודל סביר.
3. החוק השלישי: איכות המזון
מה שאנו אוכלים- הופך להיות אנחנו.
תזונה בריאה תעניק לך חיים בריאים ומאוזנים, תאפשר ירידה במשקל ושמירה על משקל גוף תקין וחטוב, ותשפר את תחושת החיות, האנרגטיות והריכוז. שמירה על התזמון ומניעת רעב פיזי תקל עליך לבחור את המזון הנכון ובכמות הנכונה עבור גופך.
מה בעצם אנחנו אוכלים?
העדיפות היא למזון טרי, טבעי ובריא על פני מזון עתיר בסוכרים ולחם לבן, מטוגן או מתועש המכיל שומן צמחי, מוקשה או מוקשה חלקית, מלח ונתרן, חומרים משמרים, חומרי טעם וריח וצבעי מאכל..
חשוב לקרוא את רשימת הרכיבים על גבי המוצרים שבד"כ נצרכים ולזהות "אויבים סמויים". במקרה הצורך, כדאי להחליף למוצר בריא יותר.
מאכלים אהובים – תזונה בריאה ומאוזנת היא אינה הימנעות מוחלטת.
שילוב במידה מבוקרת של מאכלים מועדפים הוא חיוני להתמדה, אינו מוביל להשמנה ויחסוך ממך תנודתיות בין קיצוניות של הימנעות לתקופה מוגבלת בזמן לבולמוסים- תקופה המאופיינת באכילה לא מבוקרת המשמינה ומזיקה לבריאותך ולדימוי העצמי.
FoodsDictionary – כי תזונה נכונה ובריאה מתחילה במה שאנחנו אוכלים.